Wednesday, March 18, 2009

Euchromatin

[This post is in English because I felt like doing so ...]

While working with some recently sequenced genomic data, and figuring that centromere data is missing in most sequencing efforts, I learned about euchromatin today.

Euchromatin is the lightly packed DNA that is available for transcription. The other parts of our genome (called heterochromatin), which consists of the centromere and telomeres, is densely packed and not easily accessibly for proteins. The centromere sequence is made up of large arrays of DNA repeats, and is hypothesized not to be transcribed and thus functionless. Specific histones ("CEN" proteins) bind to the centromeres and cause a specific folding of the centromeres.

Because centromeres consist of large arrays of DNA repeats, it is not easy to sequence these with current methodologies, so the centromeres result in huge gaps (sometimes over 3 megabases) in sequencing efforts.

Tuesday, March 3, 2009

Pileolus

Het "keppeltje" dat bisschoppen en pausen dragen, is helemaal geen keppel. Een keppel is een joods gebruik om het onderscheid te maken tussen de drager en de hogere wereld die aan God toebehoord.

De juiste benaming van de muts die een bisschop of een paus draagt is een pileolus. De traditie om een pileolus te dragen is begonnen om de tonsuur van een geestelijke warm te houden in koude kerken. De tonsuur van een geestelijke is zijn kaalgeschoren scalp, die werd geschoren als verwerping van mode, en als onderwerping en toewijding aan God.

Wat hebben we vandaag geleerd?

Elke dag leren we -- bioinformatici onder elkaar -- wel wat nieuws bij. We leren heel wat bioinformatica-related dingen bij, maar dikwijls komt er ook allerhande nonsens-kennis bovendrijven. Bij deze een blog voor de wereldwijde verspreiding van onze koetjes- en kalfjesweetjes.